De medewerkers van organisaties met een purpose zijn gelukkiger dan medewerkers in een organisatie zonder purpose. Ze zijn om precies te zijn 29% gelukkiger, 12% productiever en 40% minder gestressed. Geen wonder dat steeds meer organisaties op zoek gaan naar hun eigen purpose. Maar werkt dat eigenlijk wel zo? Is purpose inderdaad het wondermiddel om je werkgeluk te verhogen? Het antwoord op deze vraag is een interessante paradox. Want ja, werken vanuit purpose verhoogt wel degelijk het werkgeluk. Maar als de reden waarom je vanuit purpose gaat werken is om je werkgeluk te verhogen, dan kom je van een koude kermis thuis!

In de huidige ‘experience economy’ wordt het hebben van mooie ervaringen steeds belangrijker. We geven minder geld uit aan materialistische zaken als merkkleding, elektronische apparatuur of dure auto’s. Door de toegenomen welvaart dure spullen voor een grote groep mensen beschikbaar geworden en dus niet langer interessant om je mee te onderscheiden. In plaats daarvan investeren we door middel van inspirerende ervaringen in onze ‘uniekheid’. We werken onze bucketlist af en geven geld uit aan inspirerende ervaringen. Werken vanuit purpose past naadloos in dit plaatje. Het is een manier om een nog mooiere werkervaring te hebben, om nog geïnspireerder bezig te zijn en dus om nog interessanter en gelukkiger leven te hebben.

En laat je er -als je het om deze reden doet – is nou precies niet gelukkiger van worden! Werken vanuit purpose gaat namelijk niet op jou en hou jij een nog gelukkiger leven kunt leiden. Werken vanuit purpose gaat over wat jij te geven hebt aan de mensen om je heen en aan je omgeving. Een mooi voorbeeld hiervan is Patagonia; een Amerikaans bedrijf dat outdoor sport kleding maakt. Het is opgericht door een aantal klimmers en surfers met een grote liefde voor het buitenleven. Nog steeds zit deze liefde voor de natuur diep in de organisatie van Patagonia verankerd. Tegelijkertijd voelen ze een urgentie om de klimaatcrisis te stoppen. Zo doneren ze minstens 1 procent van hun tijd, diensten en omzet om honderden kleine natuurorganisaties over de hele wereld. Onlangs hebben ze zelfs president Trump aangeklaagd omdat hij twee grote natuurparken wilde reduceren. Dat Patagonia kiest er niet voor om te nemen, maar om te geven. Ze dragen zorg voor hun omgeving terwijl ze tegelijkertijd ook goed voor zichzelf zorgen. Deze sterke verbondenheid met het hogere doel van de organisatie maakt dat medewerkers zich trots voelen en geluk halen uit de bijdrage die ze leveren aan het behoud van de natuur.

Wanneer je werkt en leeft vanuit purpose, gaat het dus niet over jou en hoe jij hier beter van kunt worden. Het gaat niet over hoe je meer geld of meer geluk kunt verdienen. Het gaat over hoe jij een positieve bijdrage kunt leveren aan het ecosysteem waar je onderdeel van uitmaakt. Het gaat over wat jij kunt doen om je omgeving een beetje beter, mooier of gezonder te maken. Het geluk dat je hierdoor ervaart, is slechts een gevolg dat diep verankerd zit in onze biologie. Onderzoek wijst namelijk uit dat iets goeds doen voor een ander of voor je omgeving er geluksstofjes in je hersenen worden vrijgemaakt die voor een gelukkig en vervuld gevoel zorgen.

Ga dus, wanneer je vanuit purpose wilt werken, niet op zoek naar hoe dit jouw leven nog interessanter zou kunnen maken. Kijk in plaats daarvan naar wat je hebt te geven aan je collega’s, je klanten, je stakeholders en je omgeving. Je hoeft niet onmiddellijk, net als Patagonia, een sociale onderneming te worden of een maatschappelijk probleem op te lossen. Je kunt echter binnen jouw bereik wel eerlijke en duurzame keuzes maken en doen wat goed is voor jezelf en voor je omgeving. En je zult zien dat wanneer je begint met geven, het geluk vanzelf volgt.

Door Judith Manshanden